суботу, 26 березня 2011 р.

Історія кафедри

Історія становлення кафедри
1912р.

Кафедра архітектурного проектування є однією із найстаріших кафедр «Львівської політехніка». Вона має тривалу історію свого розвитку, яка починається з 1730р., коли архітектурна спеціальність була відкрита при Львівському університеті. У 1844р., з відкриттям у Львові Технічної академії, архітектурний факультет перейшов до її структури. У 1877р. архітектурний факультет був вже у складі Політехнічної школи і кафедру «Архітектура 1» очолив Юліан Захарієвич – тодішній ректор Львівської політехніки. Кафедра вела курси загального проектування, архітектурних форм, естетики та залізничного будівництва.

У 1957 р. набір на архітектурну спеціальність був припинений у зв’язку з намаганням ідеологів радянської освіти зосередити архітектурну підготовку лише у столичних навчальних закладах. Зусиллям архітектурної громадськості та особисто завідувача кафедри проф.І. Багенського набір однієї академічної групи був відновлений у 1959р. З 1961р. по 1971р., кафедра «Архітектурне проектування» була єдиним структурним підрозділом Львівського політехнічного інституту, який провадив архітектурну підготовку за програмою спеціальності «архітектура широкого профілю». У 1971 р. кафедра вийшла із складу інженерно-будівельного факультету і на її основі було утворено окремий архітектурний факультет в складі 3-х кафедр: «Архітектурне проектування», «Містобудування» та «Рисунок і живопис».
В 1998 р. на кафедрі архітектурного проектування було відкрито нову спеціальність «Дизайн архітектурного середовища». Після випуску перших спеціалістів і магістрів в 2003 р. ця спеціальність була передана в 2004 р. новоствореній кафедрі дизайну архітектурного середовища.
На сьогодні кафедра налічує 29 викладачів. Після проф. Івана Багенського завідувачами кафедри були д-р арх., проф. Андрій Рудницький (1966 – 1971 рр.), проф. Ігор Середюк (1971 – 1977 рр.), канд. арх., доц. Павло Мар’єв (1977 – 1987 рр., 1988 – 1998 рр.), д-р арх., проф. Богдан Черкес, сьогоднішній директор Інституту архітектури (1987 – 1988 рр.). З 1998 р. кафедру очолює луареат Державної премії СРСР у галузі архітектури, канд. арх., доц. Ігор Гнесь.
Історія кафедри останніх десятирічь невіддільна від її ветеранів, таких яскравих особистостей, як Блюсюк В.І., Дурманов В.Ю., Ілляшенко О.П., Консулова М.Б., Кравцов В.Л., Засідкович Т.Л., Львовська Б.І., Чернєнко Л.І., Проскуряков В.І. На 2010 р. штат кафедри сформований з 28 викладачів, серед них 12 кандидатів наук: І. Гнесь, Л. Грицюк, І. Данчак, У. Іваночко, О. Кайдановська, О. Криворучко, С. Лінда, О. Моркляник, Ю. Рочняк, Ю. Сабан, О. Юрчишин, Д. Войтович, доцент В. Якубовський; старші викладачі І. Бардецький, Л. Лучко, А. Міщенко, Н. Олійник, Р. Рудик; асистенти М. Ілляшенко. Анатолій Штанько і Андрій Шеремета суміщають роботу в проектних бюро з викладацькою діяльністю.
У зв’язку із щорічним збільшенням набору студентів на кафедру до викладацької роботи запрошені кращі випускники останніх років, з якими кафедра повязує своє майбутнє: Бєляєв Андрій і Бєляєв Тарас, Смалійчук Андрій, Карашецький Ярослав, Хіблін Дмитро, Данілов Анатолій, Крушельницький Роман, Гнат Галина, Якубовський Ігор.

Рис. 1. Колектив кафедри архітектурного проектування
Науково-педагогічна діяльність
Сьогодні кафедра архітектурного проектування є профілюючою в Інституті архітектури і готує архітекторів за такими освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалаврів за напрямом «Архітектура» та спеціалістів і магістрів за спеціальністю «Архітектура будівель і споруд» (за двома спеціалізаціями «Архітектура житла» та «Архітектура інтер’єру»).
Щороку кафедра випускає біля 70-80 бакалаврів, 35-40 архітекторів-спеціалістів, і стільки ж магістрів. Виконання дипломних проектів та магістерських робіт виконується на основі реальних замовлень та перспективних наукових досліджень у сфері житла та громадських будівель.
Наукові пріоритети досліджень кафедри визначаються актуальними проблемами, які ставлять перед архітекторами реалії сьогодення й зосереджені за такими напрямами:
                        архітектура житла (доц., к. арх. І. Гнесь, доц., к. арх. І. Данчак, доц., к. арх. Ю. Рочняк, доц., к. арх. С.Лінда, ст. викл. В. Якубовський, доц., к. арх. У. Іваночко, ст. викл. Л. Лучко, ас., к. арх. О. Моркляник);
                        архітектура громадських будівель і споруд (доц., к. арх. С.Лінда, доц., к. арх. І. Данчак, доц., к. арх. Л. Грицюк, доц., ас., к. арх. О. Юрчишин);
                        нормативно-правові основи проектування будівель і споруд (доц., к. арх. І. Гнесь, доц., к. арх. У. Іваночко, доц., к. арх. І. Данчак, ас., к. арх. О. Юрчишин);
Основною сферою наукових інтересів викладачів, аспірантів та студентів кафедри є дослідження у сфері архітектури житла, започатковані к. арх. доц. Гнесем І.П., які провадяться за наступними темами:
1.            Розробка пропозицій щодо впровадження принципово нових типів будинків, квартир і прийомів організації прибудинкового середовища, які забезпечують суттєве підвищення комфортності проживання, екологічність, покращення санітарно-гігієнічних параметрів без збільшення вартості будівництва.
2.            Принципи формування енергоощадних та енергоавтономних об’єктів однородинних і багатоквартирних житлових будинків, громадських будівель, кварталів з мінімальним споживанням теплоенергетичних ресурсів і використанням альтернативних джерел енергії.
3.            Дослідження впливів багатоквартирного багатоповерхового житла на здоров’я мешканців і соціалізацію дітей.
4.            Розробка регіональної програми комплексної та вибіркової реконструкції житлових кварталів і будинків перших серій індустріального типового домобудування (60-70-х років).
5.            Дослідження впливів багатоквартирного багатоповерхового житла на антисоціальну поведінку і криміногенну ситуацію в мікрорайонах.
6.            Розробка пропозицій щодо вирішення проблем проживання неповносправних людей похилого віку в структурі сформованих житлових мікрорайонів 60-80-х років XX ст.
7.            Дослідження потенційних можливостей підвищення експлуатаційних якостей і покращення технологічності крупнопанельного домобудування.
8.            Розробка принципів формування екологічно орієнтованих житлових кварталів і поселень з врахуванням, екологічних (енергоінформаційних) чинників, необхідності економії природних ресурсів.
9.            Розробка пропозицій щодо мансардного будівництва як в об’ємі горищ, так і в плані розбудови плоских крівель житлових будинків 60-90-х років, в тому числі пентхаузів.
10.        Альтернативні форми забезпечення житлом.
11.        Розробка ефективних засобів боротьби з шумовим забрудненням житлового середовища.
12.        Розробка пропозицій щодо вирішення проблеми паркування індивідуального автотранспорту в структурі сформованих житлових мікрорайонів 60-80-х років XX ст.
У сфері архітектури громадських будівель і споруд:
1.            Обґрунтування необхідності та розробка принципів формування об’єктів для підлітків і молоді в структурі житлових кварталів і мікрорайонів.
2.            Розробка програми реконструкції і модернізації (при необхідності розширення та спеціалізації) дитячих дошкільних закладів і шкіл, збудованих в 50-70-х роках XX ст.
У сфері нормативно-правових основ проектування будівель і споруд:
1.            Розробка пропозицій по коригуванню державних проектних норм ДБН В.2.2-15-2005, «Житлові будинки. Основні положення».
2.            Розробка регіональної програми, проектних норм і рекомендацій для проектування доступного житла.
3.            Розробка регіональної програми, проектних норм і рекомендацій для проектування соціального житла.
4.            Розробка проектних норм і рекомендацій щодо проектування житла для бездомних.
5.            Дослідження можливих сфер застосування, соціально-економічної ефективності, розробка проектних норм і рекомендацій щодо проектування орендного житла.
6.            Розробка принципів ефективної житлової політики в Україні.
Велика увага приділяється викладачами кафедри створенню навчально-методичної літератури, написанню монографій. Так доц. Лінда С.М. видала посібник «Архітектурне проектування громадських будівель і споруд», а також разом з доц. Іваночко У.І. у складі авторського колективу взяла активну участь у роботі над фундаментальною колективною монографією «Архітектура Львова. Час і стилі». Авторськими колективами у складі Данчака І.О., Лінди С.М. видано навчальний посібник «Пристосування житлового середовища до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями» (з грифом МОН України) та навчальний посібник «Однородинний житловий будинок» (автори Гнесь І.П., Рудик Р.А., Якубовський В.Б., Якубовський І.В.). За участю працівника кафедри Іваночко У.І., у співпраці з викладачами інших кафедр було видано навчальні посібники з грифом МОН України «Історичні архітектурно-містобудівні комплекси: наукові методи дослідження» та «Німецько-український термінологічний посібник з історії архітектури та містобудування». Криворучко О.Ю. видала термінологічний словник «Сучасна архітектура» (з грифом МОН України). В 2010 р. вийдуть з друку рукописи навчальних посібників «Проектування закладів громадського харчування» (Лінда С.М., Грицюк Л.С., Якубовський В.Б) та «Дитячі дошкільні заклади» (Гнесь І.П., Лучко Л.І., Юрчишин О.М).
а)
б)
в)
Рис. 2. Навчально-методичні видання кафедри архітектурного проектування
Викладачі кафедри постійно працюють над підвищенням свого кваліфікаційного рівня: з 2000 р. було захищено 8 кандидатських дисертацій. Підготовкою аспірантів керують доц. Гнесь І.П. (під його керівництвом захищено 5 кандидатських дисертацій), доценти Лінда С.М., Данчак І.О., Рочняк Ю.А. Доц. Гнесь І.П. є членом спеціалізованої Вченої ради К 35.052.11 із захисту кандидатських дисертацій за спеціальностями 18.00.01 – теорія архітектури, реставрація пам’яток архітектури і 18.00.02 – архітектура будівель і споруд. Зараз на кафедрі готуються до захисту кандидатські дисертації присвячені типології житла для бездомних і особливостям планувальної організації квартир доступного та соціального житла. Працівники кафедри беруть участь у міжнародних конференціях, співпрацюють з різними міжнародними організаціями у галузі архітектури. Щороку викладачі кафедри підвищують свою кваліфікацію різноманітними формами стажування, зокрема за кордоном (Австрія, Німеччина, Польща).
Архітектурно-проектна діяльність
Практично всі викладачі кафедри архітектурного проектування активно займаються реальною проектною діяльністю, яка передбачає не лише роботу із замовником, проектування об’єкта, його погодження у різних інстанціях, але й авторський нагляд, постійну присутніть на будівельному майданчику, інколи – організацію процесу будівництва. Таке поєднання педагогічної і проектної роботи дозволяє оперативно впроваджувати в проектну практику найновіші наукові розробки, перевіряти їх ефективність та доцільність. Для цього при кафедрі діє науково-проектна лабораторія НПЛ-106, яка має ліцензію на виконання проектних робіт. До найбільш значних здобутків викладачів кафедри слід віднести реалізовані авторські роботи завідувача кафедри доц. Гнеся І.П.: «Експериментальний студентський гуртожиток на 576 місць», який виявився дуже зручним для студентів і багатократно повторно застосовувався в інших ВНЗ України; базу відпочинку «Перлина Карпат» у Славську, яка була визнана в 1989 р., кращим об’єктом року в СРСР; Православну церкву КП на перетині вулиць Любінської і Виговського у Львові; навчальний корпус стоматполіклініки ЛНМУ на вул. Пекарській у Львові; десятки проектів оригінальних котеджів і вілл доцента Якубовського В.Б., ексклюзивні інтер’єри доц. Грицюк, реконструйований готель «Женева» в Трускавці і багатоквартирний будинок доц. Данчака І.О. та ін.

Творча співпраця
Викладачі кафедри вдосконалюють науково-дослідну роботу серед студентів, чому сприяють спеціальна дисципліна з основ наукових досліджень в архітектурі. Студенти регулярно беруть участь в професійних та студенських конференціях, конкурсах та виставках, які організовуються Спілкою архітекторів України, Українською Академією архітектури, регіональними, міськими органами влади і приватними фірмами, міжнародними організаціями. Так студенти Д. Сорокевич і Ю. Приведа, під керівництвом викладача кафедри І.Я.Бардецького, увійшли в число переможців престижного міжнародного конкурсу «Громадський центр житлового району Сихів у Львові», пропустивши вперед себе тільки сильні професійні колективи з Греції і Швеції. За 7 останніх років 18 студентів – переможців Україно-Польських архітектурних конкурсів були нагороджені ознайомчими поїздками в Польщу. Ще 4 студенти стали переможцями всеукраїнського творчого архітектурного конкурсу під егідою компанії ТПК.
Щорічно кращі студенти ІІІ-V курсів мають змогу підвищити свій рівень професійної підготовки в університетах за кордоном: в Австрії (Відень), Німеччині (Мюнхен), разом з іноземними студентами під керівництвом відомих професорів постійно беруть участь у різноманітних ворк-шопах: в 2007 р. – в Одесі – «Портополіс Одеса», в 2008 р. – у Львові – «Реконструкція територій навколо ценрального залізничного вокзалу Львова», в 2009 р. – в Інсбруку (Австрія) – «Багатоквартирний комплекс енергопасивного житла в Інсбруку».
Випускники кафедри займаються проектуванням житлових, громадських, виробничих будівель та інженерних споруд, працюють кураторами будівництва, ведуть науково-дослідницьку та педагогічну діяльність. Про рівень підготовки архітекторів свідчить той факт, що випускники кафедри архітектурного проектування успішно працюють за фахом не лише в Україні, але і в Польщі, Росії, Австрії, Німеччині, Чехії, Ізраїлі, Канаді.
Працюючи в умовах жорсткої внутрішньої та міжнародної професійної конкуренції, кафедра архітектурного проектування Національного університету «Львівська політехніка» усвідомлює важливість збереження високого науково-педагогічного рівня Львівської архітектурної школи – однієї із найстаріших в Європі.

Немає коментарів:

Дописати коментар